Banca Nationala a Romaniei ar putea interveni pentru a evita deprecierea monedei nationale in raport cu euro peste pragul de 3,8 lei/euro, dictata de pesimismul privind cresterea economica a Romaniei din 2007 si de aversiunea investitorilor fata de risc, considera analistii economici chestionati de Business Standard.

Piata anticipeaza ca datele privind cresterea produsului intern brut, furnizate astazi de Institutul National de Statistica, se vor situa sub prognoza oficiala revizuita negativ la 6,1%, ceea ce ar aduce, practic, o confirmare a incetinirii ritmului de crestere economica. Leul a reactionat negativ la impactul unui avans al PIB sub previziuni si al cresterii aversiunii fata de risc pe pietele internationale, depreciindu-se pana la 3,76 lei/euro, aproape de nivelul maxim inregistrat in acest an. “Este posibil ca Banca Nationala sa nu lase leul sa treaca peste 3,8 lei/euro. S-ar putea sa intervina din nou BNR”, considera Dragos Cabat, presedinte CFA.

La unison, analistii economici vorbesc de o posibila interventie a BNR pentru a stopa caderea monedei nationale, o miscare similara a Bancii Centrale fiind inregistrata dupa atingerea pragului de 3,8 lei/euro pe piata interbancara, in luna ianuarie.

In plus, pentru finele saptamanii se asteapta o noua deprecire, odata cu publicarea datelor privind activitatea economica din SUA. “Sunt premise ca vineri sa se deprecieze si mai mult, comparativ cu ziua de luni, pentru ca sunt furnizate date economice privind SUA. Ar putea sa creasca puternic aversiunea la risc”, apreciaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior analist ING Bank Romania.

Leul s-a depreciat ieri, in ton cu monedele europene emergente, investitorii fiind interesati de pastrarea disponibilitatilor in active mai sigure.

Analistii considera ca ritmul de crestere a economiei romanesti s-a temperat in 2007, pana la 5,3-6%, de la nivelul de 7,7% din 2006, pe fondul influentei negative a sectorului agricol si al turbulentelor internationale. Constructiile si serviciile par a fi motoarele cresterii din 2007.

Cifrele preconizate de analisti se situeaza sub estimarea revizuita negativ a Comisiei Nationale de Prognoza, de 6,1%. Pentru anul 2008, piata se asteapta la o crestere economica cuprinsa intre 4,8% si 6%, miza majora fiind inregistrarea unui an agricol bun.

Business Standard