Viata unui roman care a decedat in urma unui accident de masina, potrivit unei reguli „nescrise” de despagubire pe polita RCA, valoreaza intre 10.000 si 15.000 lei.

„Despagubirea daunelor catre persoane victime ale accidentelor de circulatie nu se face cum trebuie in Romania pentru ca victimele accidentelor de circulatie sunt transportate la spital cu salvarea si nu sunt prezente la incheierea actelor de la politie, iar cand acestea devin disponibile, politia nu le spune acestora ca au acest drept si nu le inmaneaza o copie dupa asigurarea RCA a autoturismului vinovat de producerea accidentului (conform primelor cercetari efectuate de catre acestia)”, a declarat Gheorghe Grad, director general SRBA Broker de Asigurare Reasigurare SRL.

Un al doilea motiv care duce la lipsa unor astfel de cereri de despagubire tine de solutionarea vinovatiei conducatorului auto, care se face pe baza unui dosar de cercetare penala care este intocmit de catre Serviciul de Accidente Grave al Politiei si finalizat de catre procuror si apoi in instanta, pe baza de hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, cam intre 1 si 2-3 ani.

Judecatorii din Romania nu cunosc practicile europene si nu par sa puna mare pret pe viata sau pe suferinta oamenilor, motiv pentru care acorda niste despagubiri ridicole in comparatie cu sumele asigurate, potrivit directorului general SRBA, care a mai adaugat ca pentru un deces, instanta acorda familiei despagubiri de 10.000 -15.000 lei in contextul in care sumele asigurate au un plafon maxim de 750.000 euro pe eveniment.

Suma se va dubla din 2009

Acest prag de despagubire ar urma sa fie dublat incepand cu 2009, cand se estimeaza ca va ajunge la 1,5 milioane euro sau echivalentul in lei conform cursului valutar al BNR la data producerii accidentului. „Este o tendinta clara de crestere a limitelor minime de despagubire, asa incat Romania sa se inscrie in dispozitiile Directivelor Europene cu privire la activitatea de asigurare. Calculul acestor limite este realizat de catre CSA”, ne-a spus Gabriela Rusu, Director Marketing Astra Uniqa.

Cresterea se datoreaza, in cea mai mare parte, modificarii comportamentului de despagubire, in sensul ca in ultimii ani a crescut nivelul cererilor pentru aceste despagubiri, in conditiile in care numarul vatamarilor corporale nu s-a modificat simtitor.

Gandul