Romanii au inceput sa se orienteze tot mai mult spre investitii in actiunile unor companii straine, in cautarea de randamente mai mari, dupa ce bursa locala a intrat pe o tendinta accentuata de scadere. Investitorii romani care au ales sa-si plaseze banii pe marile burse ale lumii au preferat actiunile companiilor din sectorul tehnologic, precum Google, Microsoft sau AMD, potrivit brokerilor care ofera servicii de tranzactionare pe pietele externe.

Brokerii de la Vanguard, care au lansat un serviciu de tranzactionare pe bursele internationale, din aprilie anul trecut, au ajuns la 200 de clienti cu investitii in “afara”, in timp ce WBS Romania, societatea de brokeraj locala care a mizat prima pe atractia pentru companii straine ale romanilor se “lauda” cu 500 de clienti care tranzactioneaza pe piete externe.

Companiile preferate sunt cele din sectorul tehnologic din Statele Unite, Google fiind, de exemplu, tranzactionat de peste 20% dintre clientii Vanguard, adica de peste 40 de investitori, procentul fiind similar si in cazul clientilor WBS care au ales companiile tehnologice. Investitiile s-au concentrat in acelasi timp si spre companiile care detin firme din Romania, de exemplu Erste sau OMV.

Investitiile romanilor in actiunile unor companii straine sunt, in principal, speculative, pe un Orizont de timp de cel mult cateva saptamani, potrivit brokerilor. Titlurile din sectorul tehnologic sunt preferate tocmai pentru ca au o volatilitate mai crescuta decat cele ale companiilor din alte domenii.

“Investitiile sunt, in principal, pe termen foarte scurt. Sunt, totusi, si clienti cu portofolii mai conservatoare, in acest caz fiind preferate companiile energetice, farmaceutice, cele din industrie”, a precizat Serban Florea, director de operatiuni la WBS Romania.

Companiile din IT se afla in topul alegerilor si pentru ca acest domeniu este foarte dezvoltat in Romania, iar investitorii au cunostinte despre noile tendinte din acest sector, mai spune Florea.

Business Standard