Ziarul Financiar publica astazi, in premiera, topul primelor 500 de companii din Romania care au realizat afaceri cu statul, in functie de valoarea sumelor atribuite in baza contractelor pe care le-au castigat anul trecut cu diverse institutii din toata tara.

Primele cinci firme sunt Spedition UMB Bacau, patronata de familia Umbrarescu, Romstrade Giurgiu, controlata de Nelu Iordache (Blue Air), Confort Timisoara, controlata de presedintele Camerei de Comert din Timisoara, Georgica Cornu, PA&CO Bacau, detinuta de Costel Casuneanu si Tel Drum Teleorman, controlata de Mugurel Sorin Gheorghies si Liviu Lucian Dobrescu. Primii cinci jucatori au obtinut 1,34 mld. lei (401,52 mil. euro) in ultimele 14 luni, in baza unor contracte de achizitii publice.

Primele 500 de companii au incheiat contracte in 2007 si primele doua luni din 2008 de circa 1,4 mld. euro, dar achizitiile publice facute de administratiile centrala si locale anul trecut au fost de circa 18 mld. euro, adica 15% din PIB sau circa jumatate din cheltuielile bugetare, care au fost anul trecut de 41 mld. euro.

Integral in Ziarul Financiar