Daca prietenii ii alegeti singuri, colegii de serviciu fac parte din peisajul zilnic, indiferent ca va doriti sau nu. Mai mult decat atat, nu numai ca va intalniti cu colegii care va plac mai putin, dar trebuie sa si colaborati cu ei. Exista mai multe tipuri de colegi nesuferiti: barfitori, vorbareti, plangaciosi, laudarosi sau lenesi. Barfitorul, de exemplu, „pare cea mai draguta, mai sociabila si mai bine intentionata persoana din lume“.

Totusi, amabilitatea sa este iesita din comun pentru ca ii place sa stie tot, dar si sa-i informeze pe ceilalti. In plus, informatiile oferite de el nu sunt intotdeauna 100% adevarate. „Problema cu astfel de colegi este ca nu ii puteti crede in totalitate, deoarece sunt interesati atat de adevar, cat si de zvonuri. Ascultati-i in tacere pentru a nu deveni ca ei“ este sfatul specialistilor de la www.myjob.ro .

Afirmatia este sustinuta si de alti specialisti, care va sfatuiesc sa stati cat mai putin in preajma grupului de barfitori. „Si dumneavoastra va place sa fiti la curent cu ceea ce se intampla prin firma, dar nu stiti cat de afectata va va fi imaginea daca sunteti vazuti prin preajma barfitorului. Nu va lasati dusi de val“, noteaza specialistii in resurse umane de la www.ele.ro.

Fiti diplomati cu vorbaretii

In ceea ce priveste vorbaretul, indiferent ca face parte sau nu din grupul de barfitori, acesta poate deveni enervant deoarece ii place sa se auda vorbind, fara sa se gandeasca la ceilalti, care ar putea avea treaba in momentul respectiv.

Pentru a nu-l jigni lasandu-l sa vorbeasca singur sau spunandu-i verde-n fata ca aveti lucruri mai bune de facut, trebuie sa fiti cat mai diplomat. „Ar fi de preferat sa ii dati de inteles ca aveti probleme cu concentrarea. Spuneti-i ca aveti ceva de facut si ca nu puteti fi atent la mai multe lucruri deodata, dar promiteti-i ca iesiti in pauza de masa impreuna sau beti o cafea dupa program“, precizeaza www.

ele.ro. Un astfel de sfat este dat si de specialistii www.myjob.ro. „Va trebui sa-i sugerati ca ati prefera sa il asculti in timpul liber. Daca il simpatizati cu adevarat, puteti lua masa o data pe saptamana impreuna“.

Integral in Gazeta de Sud