Comisia Europeana a suspendat fondurile SAPARD si PHARE pentru Bulgaria din cauza suspiciunilor de frauda, a incapacitatii de absobtie si a neregulilor sistemului care gestioneaza fondurile. Aceste fonduri se ridica la sume de aproximativ 150 - 200 de milioane de euro.

Seful Fondului pentru Agricultura din Bulgaria a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru suspendarea fondurilor SAPARD, acuzand, in schimb, Bruxelles-ul de lipsa de profesionalism, relateaza Novinite.

Intr-o conferinta de presa sustinuta duminica, Dimitar Tadarakov, seful Fondului pentru Agricultura al Bulgariei, a explicat faptul ca masura Comisiei Europene s-a bazat pe un caz din 2006, care era investigat de Organizatia de Lupta Anti-Frauda (OLAF). Acest caz se referea la cumpararea unor masinarii second-hand pentru agricultura, care au fost declarate atunci ca noi.

Tadarakov a acuzat CE de lipsa de profesionalism, sustinand ca aceasta ar fi trebuit sa-i aduca in fata legii si pe furnizorii germani si elvetieni ai acestor produse invechite. In plus, daca ar fi existat vreo problema, masurile ar fi trebuit luate cu mult timp in urma.