Finalizarea tranzactiei in urma careia grupul Ford va deveni proprietar al uzinei craiovene ar putea avea loc pe 21 martie, a declarat ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu.

„Deocamdata nu s-a stabilit un program al evenimentului, dar la Craiova vor fi prezenti premierul Calin Popescu Tariceanu si directorul pentru Europa al Ford, John Fleming. Practic, pe 21 februarie va avea loc preluarea uzinei de catre Ford“, a spus Voicu, citat de MEDIAFAX.

Surse apropiate discutiilor au declarat saptamina trecuta ca valabilitatea contractului de privatizare a Automobile Craiova, care expira pe 14 martie, va fi prelungita cu pina la 30 de zile. Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu declarase, tot saptamina trecuta, ca documentele de finalizare a privatizarii vor fi semnate pina la sfirsitul lunii martie.

Reprezentantii Ford au semnat in septembrie anul trecut contractul privind cumpararea unui pachet de 72,4% din actiunile detinute de stat in cadrul Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro. In urma investigatiei Comisiei Europene, statul roman va trebui sa recupereze 27 de milioane de euro de la Ford, suma considerata de oficialii de la Bruxelles drept ajutor de stat ilegal.

Producatorul american s-a angajat sa efectueze in Romania investitii directe de 675 de milioane de euro pentru modernizarea fabricii. Potrivit Ford, cheltuielile totale ale grupului in Romania vor ajunge la un miliard de euro. Numarul angajatilor va fi suplimentat, pina in 2011, de la 3.900 la 7.000-9.000 de persoane.

Viitoarea generatie a modelului Ford Fiesta va fi, cel mai probabil, produsa la Craiova. Noul model de clasa mica, in trei si cinci usi, a fost prezentat si la Salonul International de Automobile de la Geneva, care a inceput pe 6 martie. Doua modele, Fiesta si Focus, au reprezentat aproape 78% din totalul vinzarilor pe anul trecut ale marcii Ford in Romania.

Cotidianul