Companiile straine din sectorul bancar, cel energetic, precum si din industria auto, retail si real estate au realizat anul trecut cele mai multe majorari de capital de peste 10 mil. euro, valoarea cumulata a acestora depasind 1,2 mld. euro, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Cel mai mare aport de capital de pe intreg anul trecut ramane cel al Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, si s-a ridicat la 115,4 mil. euro.

In sectorul bancar urmatorul aport ca valoare a fost cel al portughezilor de la Millennium BCP, de aproape 40 mil. euro.

Banca Millennium a fost inregistrata la Registrul Comertului in februarie anul trecut si a demarat operatiunile in ultimul trimestru al anului.

In ceea ce priveste domeniul financiar, majorari importante de capital au fost operate si de societatile de administrare a pensiilor, avand in vedere ca 2008 va fi primul an de functionare al sistemului de pensii obligatorii administrate privat.

Industria auto este din ce in ce mai atractiva pentru investitorii straini, vedeta majorarilor de capital pe acest segment fiind constructorul francez Renault, proprietarul uzinelor Dacia. Anul trecut, Renault a adus mai multe aporturi de capital de peste 10 mil. euro, prin Renault Technologie si Renault Mecanique, acestea insumand de-a lungul anului circa 100 mil. euro.

Majoritatea aporturilor de capital au fost orientate catre Bucuresti, insa au existat si alte zone care au atras investitii straine consistente. Astfel, grupul austriac Egger, care detine o fabrica de prelucrare a lemnului la Radauti, judetul Suceava, a realizat pe parcursul anului trecut aporturi de capital de peste 90 mil. euro.

Ziarul Financiar