Aproximativ 4.000 de angajati ai Dacia Renault din Pitesti au fost in greva doua ore in semn de protest fata de salariile mici. Francezii au fost de acord cu o majorare salariala, mai mica insa decit cea solicitata de sindicalisti.

Aproximativ 70% din cei 6.000 de angajati ai uzinei Dacia Renault din Pitesti au intrat vineri in greva de avertisment, pentru doua ore acestia refuzind sa mai lucreze. Prin acest tip de protest, muncitorii au solicitat, in principal, o crestere a salariilor si a primelor de Pasti si de Craciun.

“Sintem in greva de avertisment in mod legal deoarece negocierile salariale desfasurate cu patronatul societatii, in prezenta reprezentantilor Directiei Muncii, Protectiei si Solidaritatii Sociale Arges, au avut ca efect rezolvarea uneia dintre cele paisprezece revendicari. In 28 februarie contractul colectiv de munca incheiat intre muncitori si Dacia Renault a expirat. Vrem reinnoirea acestui contract colectiv, dar cu cele 14 revendicari rezolvate", a declarat viceliderul sindical al Sindicatului Dacia Renault, Ion Iordache.

Cea mai importanta solicitare a sindicatului a vizat o crestere salariala in suma fixa de 550 de lei, care sa fie acordata in doua transe: 350 de lei, incepind cu 1 ianuarie 2008, si 200 de lei, incepind cu 1 iunie 2008. De asemenea, salariatii doreau participarea la profit cu o cota de 5-10% din profitul net al societatii, marirea primelor de Pasti si de Craciun cu o valoare de 50% din salariul mediu brut al societatii sau majorarea primei pentru ziua constructorului de masini, acordata in luna septembrie, cu o valoare de 200 de lei. Totodata, grevistii au solicitat Dacia o reducere cu 15% pentru cei care isi achizitioneaza masini sau piese de schimb Renault. Liderii sindicali au spus ca, in cazul in care revendicarile nu vor fi solutionate, angajatii vor intra in greva generala pe termen nelimitat.

Integral in Cotidianul