Preturile locuintelor din cartierele Capitalei nu tin cont de pozitie, mijloace de acces sau facilitati, ci, in primul rind, de virsta blocului. Cartierele in care accesul este destul de dificil sau in care facilitatile sau spatiile verzi au o pondere mai mica decit in alte cartiere sint mai scumpe in ceea ce priveste preturile locuintelor decit alte zone care stau mai bine la aceste capitole. Acest lucru contrazice teoriile specialistilor imobiliari care spun ca o pondere consistenta in pretul unei locuinte o au zona, mijloacele de transport in comun, numarul centrelor comerciale si spatiile verzi. De fapt, romanii au devenit mai sensibili la argumente precum virsta blocului, cine sint vecinii sau care sint investitiile anuntate in zona.

Cartierul Berceni este cotat drept cel mai ieftin cartier al Capitalei conform unui studiu realizat de Coldwell Bankers: pretul unui apartament vechi este de 1.600-1.800 euro/metru patrat util, in vreme ce pentru unul nou se ajunge la 1.000-1.500 euro/mp construit. Asta in conditiile in care in zona se poate ajunge cu autobuzul, tramvaiul, metroul sau troleibuzul, iar in ceea ce priveste centrele comerciale, in zona exista un hipermarket, un mall, iar alte proiecte sint in dezvoltare. In apropiere se afla si Parcul Tineretului. O situatie similara se inregistreaza si in cazul cartierului Militari, unde preturile sint aproximativ la acelasi nivel ca si cele pentru Berceni, iar numarul mijloacelor de transport in comun care circula prin zona este destul de mare.

In contrast, Drumul Taberei este o zona in care nu se poate ajunge cu metroul, dar in care un apartament intr-un bloc construit inainte de 1989 se vinde cu 1.700-1.900 euro /mp, in vreme ce pentru apartamentele noi preturile ajung la 1.200-1.500 euro/mpc. Situatia este similara pentru zona Tei, unde conform aceluiasi studiu pretul unui apartament vechi ajunge la 1.900-2.100 euro/mp, iar pentru un apartament nou se ajunge la 1.800-2.500 euro/mpc. „Apartamentele construite in perioada comunista au numeroase lipsuri: nu beneficiaza de o delimitare clara a zonei de zi fata de cea de noapte, de parcari sau spatii verzi special construite. Locuintele din acest segment au insa citeva avantaje net superioare celor noi: posibilitatea de a te muta imediat si localizarea in zone accesibile unde infrastructura este definitivata“, se arata in studiu.

Integral in Cotidianul.