Situatie extraordinara la una din cele mai mari fabrici din Iasi. Un grup de 11 societati comerciale au reusit sa obtina in instanta insolventa societatii iesene. Este un pas premergator falimentului, care ar putea fi decis de judecatori.

Conducerea combinatului iesean a facut recurs la hotarirea instantei. Reprezentantii Fiscului au intrat „pe fir“ si au cerut si ei, recent, in instanta declansarea procesului de insolventa. Decizia judecatorilor va fi decisiva pentru viitorul combinatului.

Soarta Fortus a ajuns la mina judecatorilor. Ani buni, Fiscul, bancile cit si diversi creditori au batut la portile societatii pentru a-si recupera datoriile colosale, de ordinul zecilor de milioane de euro. Insa, in zadar. Ultima solutie aleasa de acestia a fost cererea de deschidere a insolventei.

Pe lista creditorilor inaintata sectiei comerciale a Tribunalului Iasi s-au inscris in prima faza nu mai putin de zece societati, plus Banca Comerciala Romana (BCR). In total, cei 11 creditori au cerut insolventa fabricii iesene pentru aproape circa 6 milioane lei. Adica peste 1,5 milioane euro. In cursul saptaminii trecute, judecatorul sindic a dat si sentinta: deschiderea procedurii de insolventa.

Aceasta a fost insa contestata de reprezentantii Fortus. In schimb, cel mai mare creditor al fabricii iesene, Fiscul, a cerut si el insolventa fabricii abia in cursul saptaminii trecute. Suma pe care o are de recuperat Fiscul de la fabrica ieseana se ridica la 150 milioane lei, adica peste 40 de milioane de euro.

Integral in Ziarul de Iasi