Comisia Europeana tocmai a anuntat, in ajunul Pastelui catolic, ca ouale bio, cunoscute si ca oua ecologice, nu vor mai putea fi vopsite cu altceva decat cu vopsea si coloranti bio. Precizarea e importanta: e vorba numai de ouale cu eticheta bio si e vorba numai de comertul oficial, din magazine.

Celelalte oua vandute, cele ne-bio, vor putea fi vopsite cu orice (desigur, si aici se impun normele europene), iar acasa fiecare cetatean va putea face cum pofteste. Directiva a intrat in vigoare in decembrie, insa pana acum ea a fost blocata de manevrele Germaniei si Austriei, tari in care comertul cu oua pictate de Pasti este foarte important. Acum s-a anuntat insa ca directiva intra definitiv in vigoare, si asta ar putea duce la ruina unor fermieri, cum este de pilda Walter Hoehne, patronul unei fabricute din Bavaria, care impreuna cu 23 de parteneri au pregatit 600.000 de oua bio pictate, ceea ce ar fi trebuit sa le aduca un profit de 150.000 de euro. Acum, insa, ei nu le vor mai putea vinde.

La intrebarea: de ce nu le vand ca oua simple, fara sa mai puna eticheta "bio"?, raspunsul este: nu se poate. Ouale bio trebuie vandute ca bio si nu pot fi retrogradate intr-o categorie inferioara, pentru ca asta - spune UE - ar produce o confuzie regretabila in capul consumatorilor. Prin definitie, ouale ecologice provin de la gaini hranite cu furaje care nu contin substante chimice de sinteza, pesticide, hormoni sau proteine de origine animala. Pasarile nu sunt tratate cu antibiotice si sunt cat se poate de ferite de stres.

Integral in Romania libera