Romanul cheltuieste, in medie, la benzinarie pentru o alimentare cu combustibil 74 de lei (aproape 20 de euro) si alimenteaza autovehiculul personal cel putin o data pe saptamana.

Efectul asupra afacerilor benzinariilor este inviorator. La finele anului 2007 parcul auto al Romaniei depasea 4,5 milioane de autovehicule, potrivit evidentelor Ministerului Internelor. La un cost mediu al unei alimentari cu combustibil de 74 de lei, rezulta o valoare medie saptamanala a incasarilor potentiale ale benzinariilor romanesti de peste 333 milioane lei (89 milioane euro).

Suma este valabila pentru o singura alimentare, insa datele unui studiu al companiei de cercetare a pietei Daedalus Consulting arata o frecventa de alimentare cu combustibil a autoturismelor proprii in randul romanilor de cel putin o data pe saptamana. Potrivit studiului, 70% din respondenti declara ca au alimentat autoturismul personal cel putin o data pe saptamana, in timp ce 21,3% din ei alimenteaza de doua-trei ori pe luna.

Calitatea primeaza

Potrivit specialistilor companiei Daedalus, obiceiurile romanilor in ce priveste alimentarea masinii cu combustibil sunt influentate in primul rand de calitatea benzinei sau proximitatea benzinariei.

Daca in 2003, anul realizarii primei editii a acestui studiu, romanii erau interesati in principal de pret, in 2008 datele ne arata ca primeaza calitatea produselor atunci cand alegem o benzinarie sau alta.

Motorina a detronat benzina

"Ca rezultat al innoirii parcului auto, ponderea soferilor care alimenteaza masina cu benzina cu plumb a cunoscut o scadere pronuntata, de la 48,1% in 2003 la 11,8% in 2007. In Bucuresti, unde piata auto este mai dinamica decat in alte regiuni, se inregistreaza cel mai scazut procent de utilizare a benzinei cu plumb. Chiar daca in alte zone ritmul de innoire auto este mai lent, vom asista, intr-un interval nu foarte indepartat de timp, la disparitia de pe piata a benzinei cu plumb", a apreciat Andra Constantinescu, analist la Daedalus.

Pe de alta parte, Andra Constantinescu mai spune ca, in ultimii ani, a crescut proportia soferilor care alimenteaza cu motorina. "Fenomenul reflecta o orientare clara catre autoturismele mai economice, in conditiile in care motorina a fost, o foarte mare perioada de timp, mai ieftina decat benzina. In prezent pretul motorinei il depaseste pe cel al benzinei, iar daca aceasta situatie se va mentine va fi interesant de urmarit raspunsul pietei", precizeaza Andra Constantinescu.

Romania Libera