Cea mai mare companie din Romania, Petrom, aflata in portofoliul austriecilor de la OMV, intentioneaza sa imprumute de la banci pana la 500 milioane de euro pentru finantarea programului de investitii. Creditul va avea nevoie de sustinerea proprietarului companiei OMV, care s-ar putea implica in contractarea acestuia, a declarat pentru Business Standard directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Ea a mai spus ca imprumutul ar urma sa fie contractat de piata locala sau cea internationala si va avea impact asupra intregului grup OMV, din care Petrom face parte. “In functie de rezultatele financiare operationale, pentru continuarea finantarii investitiilor, vom avea nevoie si de fonduri externe”, a punctat Mariana Gheorghe.

Potrivit responsabilului Petrom, valoarea exacta a creditului va fi dimensionata in functie de cash-flow-ul pe care compania il va genera in lunile urmatoare. Creditul pe care Petrom intentioneaza sa-l ridice din piata bancara va fi unul dintre cele mai mari imprumuturi corporatiste de pe piata romaneasca. Grupul de telecomunicatii RCS&RDS a anuntat anul trecut contractarea unui credit de 500 mil. dolari de la un consortiu bancar, dupa ce un alt jucator important, grupul A&D Pharma, a imprumutat peste 100 mil. euro de la un consortiu condus de Citibank Londra.

Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, a adaugat ca rezultatele consemnate de cea mai mare companie din Romania in primele doua luni ale acestui an sunt “relativ bune”, chiar si pe fondul unui pret al petrolului care a atins noi maxime istorice.

Directorul general executiv al Petrom a mai afirmat ca programul de investitii al companiei pentru anul in curs, de circa sase miliarde lei (aproximativ 1,69 miliarde euro), este cel mai mare program de acest fel anuntat vreodata de societatea romaneasca si trebuie sa fie partial finantat din surse externe.

Ea a explicat ca, pana in 2007 inclusiv, programul de investitii al Petrom s-a derulat pe baza majorarii capitalului social facute de OMV la privatizare si pe “cash-flow-ul generat de activitatea operationala”. “Am avut bani pentru investitii din cele trei fonduri-umbrela, dar si din depozitele facute in banci roma- nesti”, a spus Mariana Gheorghe.

Business Standard