Julius Baer, East Capital, Hyposwiss, Hansa si MEI sunt cei mai mari investitori de portofoliu la Bursa, cu o expunere pe actiunile romanesti de peste 400 mil. euro, adica peste 60% din portofoliul total al fondurilor de investitii straine pe piata de capital.

Aceasta este primul top al investitorilor straini de portofoliu care au actiuni in companiile romanesti, in cadrul analizei fiind cuprinse companiile de pe piata principala a Bursei si cele mai mari societati de pe piata Rasdaq. Cele mai mari 40 de fonduri de pe piata romaneasca de capital controleaza actiuni in valoare de circa 700 mil. euro, potrivit calculelor Business Standard. Valoarea detinerilor fondurilor de investitii a scazut cu mai mult de jumatate fata de finalul anului trecut, in principal din cauza scaderii puternice inregistrate de piata locala.

La finalul lui 2007, actiunile detinute de Top 40 investitori straini valorau 1,37 mld. euro. “Probabil, cea mai mare parte a scaderii portofoliilor vine din scaderea actiunilor si nu atat din cauza vanzarilor realizate de investitorii straini, ceea ce se poate vedea si din statistica iesirilor nete, care nu au fost de dimensiuni ingrijoratoare”, a declarat Bogdan Campianu, director piete de capital in cadrul societatii de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment.

Brokerii care lucreaza indeosebi cu investitori straini spun ca imaginea negativa asupra economiei romanesti a fost mult exagerata de unii analisti straini. “Au fost clienti care m-au intrebat daca romanii mai merg in supermarketuri la cumparaturi, daca bancile mai dau credite”, a declarat directorul uneia dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe piata.

Business Standard