Primul an dupa integrarea in Uniunea Europeana a adus un record: preluarea Rompetrol de atre KazMunaiGaz pentru 1,8 mld. euro.Anuarul Top Tranzatii prezinta 113 tranzactii, cu o valoare de 6,5 miliarde de euro. Investitorii straini au cumparat "pe rupte" in real estate: cele mai multe achizitii -34 - au fost in imobiliare. Urmeaza serviciile si bunurile de consum (24 de tranzactii), energia si industria (18), IT&C (18), servicii financiare (12) si farma (7).

Multinationalele ocupa pietele strategice si isi fac loc pe cele unde nu erau deloc. "Antemergatoarele" lor sunt fondurile de investitii. In 2007, spre exemplu, a fost prima intrare pe piata operatorilor de turism (Ged Capital la Happy Tour), unde pana anul trecut primele 10 din 10 erau companii romanesti.

Banile au fost "cenusarese", fara nicio tranzactie. Asigurarile, in schimb, au fost teatrul unor operatiuni - soc: Asirom a fost preluata de omniprezentul Vienna Insurance Group (care mai detine Omniasig si Unita), iar BT Asigurari, vedeta pietei din punctul de vedere al expansiunii in ultimul an, a fost vanduta catre grupul francez Groupama.

Ziarul Financiar