In anul 2007, rata medie a locurilor de munca vacante a fost de 2,06%, in crestere cu 0,28 puncte procentuale fata de anul precedent, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cea mai mare oferta de locuri de munca s-a inregistrat in activitatile din administratia publica (6,76%) si in cele din sanatate si asistenta sociala (5,94%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei medii a locurilor de munca vacante, s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,42%) si energie electrica, termica, gaze si apa (0,52%), se arata intr-un comunicat al INS.

Comparativ cu anul precedent, in anul 2007 ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au avut valori mai ridicate in majoritatea activitatilor economice, cu exceptia activitatilor de tranzactii imobiliare (- 0,25 puncte procentuale), alte activitati de servicii colective, sociale si personale (- 0,19 puncte procentuale), comert (- 0,09 puncte procentuale), transport, depozitare si comunicatii (- 0,04 puncte procentuale).

Intelectualii, tehnicienii si maistrii - salariatii cei mai cautati

Potrivit Institutului National de Statistica, grupele majore de ocupatii pentru care angajatorii au prezentat cea mai mare oferta de locuri de munca in anul 2007 au fost cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice - grupa majora 2 (3,21%), respectiv de tehnicieni, maistri si asimilati - grupa majora 3 (2,08%).

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul ocupatiilor de legislatori, inalti functionari si conducatori - grupa majora 1 (1,26%) si de lucratori operativi in servicii, comert si asimilati - grupa majora 5 (1,64%).

Curierul National