Deficitul fiscal ridicat si rigiditatea de pe piata muncii fac ca Romania sa fie mai vulnerabila decat alte tari din regiunea noastra fata de volatilitatea pietelor internationale, sunt de parere analistii agentiilor internationale de rating.

„In anumite privinte, Romania este mai putin bine plasata pentru a face fata volatilitatii decat majoritatea tarilor din regiune, avand in vedere deficitul fiscal, care reduce spatiul de manevra in cazul in care cresterea economica incetineste, si structurile economice slabe, de exemplu, rigiditatea pietei muncii“, a declarat Andrew Coulquhoun, director in cadrul Fitch Ratings, citat de Mediafax.

Acesta a aratat ca turbulentele interna- tionale deja au un impact asupra leului, care are o evolutie mult mai corelata cu pietele globale. Analistul Standard&Poor’s, Marko Mrsnik, considera ca „dezechilibrele externe, aflate la un nivel inalt, alaturi de presiunile inflationiste, stimulate de politici fiscale si de venituri expansioniste, semnaleaza riscuri de suprainca lzire a economiei si cresterea dependentei de finantari externe“.

Evenimentul Zilei