Industria de armament locala, care ruleaza peste 1 miliard de euro anual, a primit intr-o singura luna, februarie, comenzi de circa 3 miliarde de dolari (1,9 miliarde de euro), in conditiile in care exporturile romanesti de tehnica militara nu se ridica la mai mult de 100 milioane de euro pe an.

“Din pacate, din diverse cauze, aceste comenzi nu pot fi onorate, Romania ratand din aceasta perspectiva un volum de exporturi semnificativ. Este vorba de tari care au fost parteneri traditionali in trecut pe acest domeniu. Faptul ca luna trecuta au fost primite cereri care se ridica la trei miliarde dolari arata ca aceste tari nu importau tehnica militara romaneasca doar in baza unei bune relatii cu Ceausescu. Cei cu care am facut afaceri in trecut vin tot catre noi”, a declarat in exclusivitate pentru Business Standard Aurel Cazacu, director al Directiei Productiei de Aparare din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. Surse din piata afirma ca este vorba de tari arabe precum Libia sau Egipt. Sunt solicitate in principal transportoare blindate usoare, armament si munitie de infanterie, aparatura optica sau cooperare in domeniul aviatiei.

Conform lui Aurel Cazacu, chiar si in cazul in care industria romaneasca de aparare ar putea satisface comenzile de proportii de care inca dispune, ar fi necesara, pentru majoritatea produselor solicitate, o noua analiza a costurilor. Conditiile de piata s-au schimbat radical fata de cele din perioada comunista, in care Romania era unul dintre cei mai mari exportatori de armament din lume. Ace- lasi produs ar costa mai mult in prezent decat atunci, din cauza cresterii preturilor la materiile prime si a altor factori.

Integral in Business Standard