Valoarea tranzactiilor imobiliare inregistrate anul trecut pe piata ungara a fost de doua miliarde euro, similara cu situatia din Romania, se arata in ultimul raport al DTZ pe piata din Ungaria.

Valoarea dealurilor din 2007 a reprezentat o crestere de 250% fata de anul precedent si cea mai mare suma inregistrata vreodata pe piata maghiara. Potrivit raportului, media tranzactiilor din Ungaria a fost de 55 milioane de euro, si cea mai mare parte a lor a fost pe segmentul de birouri si retail. Potrivit companiilor de consultanta de pe piata romaneasca, situatia este similara si pe piata locala, media la noi fiind putin peste 60 mil. euro.

Daca piata romaneasca este dominata de investitorii austrieci, care controleaza 31% din piata de investitii, in Ungaria, britanicii au incheiat circa 40% din dealurile de anul trecut.

Cea mai mare tranzactie a anului 2007 de pe piata maghiara a fost vanzarea centrului comercial Arena Plaza din Budapesta, contra sumei de 380 milioane de euro, contract semnat intre Plaza Centers, in calitate de vanzator, si fondul institutional britanic AIM Group. In Romania, tranzactia anului a fost incheiata intre grupul francez Ixis si israelienii de la Globe Trade Centre, prin care a fost vanduta cladirea de birouri America House, contra sumei de 120 mil. euro.

Randamentele investitionale (yield) s-au diminuat substantial in ultimii ani pe piata ungara. Proiectele mari de birouri si retail au fost vandute la 6%, in opozitie cu media de 8-10%, cat era in 2003. “Descresterea yield-urilor pe piata ungara a inceput in 2000 si a accelerat in 2006. Anul trecut s-au mai potolit, deoarece, probabil, au atins nivelul minim. In perioada ce urmeaza, nu ne asteptam la scaderi dramatice, dimpotriva, ne asteptam la usoare cresteri in anumite segmente pe termen mediu”, a declarat Máté Svébis, consultant DTZ Ungaria.

In Romania, randamentele investitionale s-au intetit anul trecut, cel putin pe segmentul de birouri, cel mai dinamic de pe piata imobiliara locala, care a ajuns la sub 6%. Si pe piata spatiilor comerciale s-au inregistrat scaderi ale yield-urilor, de la 7-8%, cu cat se tranzactiona in 2006, la 6%, anul trecut.

Business Standard