In cei cinci ani de cand a aderat la NATO, Romania a atras investitii straine in valoare totala de 28,1 mld. euro, adica o medie de 5,6 mld. euro pe an. Media anuala este de opt ori mai mare fata de perioada 1991-2002, adica inainte de intrarea in Organizatie - atunci, Romania a atras in total 8,5 mld. euro, adica o medie de 708 mil. euro pe an.

Analistii spun ca aderarea la NATO si la Uniunea Europeana a constituit un argument serios pentru atragerea investitorilor straini.

"Apartenenta la NATO, cumulata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a reprezentat un catalizator pentru investitiile straine directe, aceste evenimente fiind vazute ca o garantie foarte puternica pentru investitori.

Calitatea de membru NATO si UE reprezinta un factor de stabilitate din punct de vedere geostrategic, care confera un sentiment puternic de siguranta pentru investitorii straini", comenteaza Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.

"Avand in vedere pozitia sa strategica, la granita de est a NATO, Romania reprezinta o adevarata poarta spre Occident. Dobandirea calitatii de membru NATO a influentat perceptia asupra Romaniei ca factor de stabilitate in regiune, avand desigur si un impact poztiv in ceea ce priveste mediul de afaceri din tara noastra care poarta amprenta principalelor avantaje ce deriva din apartenenta la aceasta organizatie: siguranta, stabilitate si, implicit, capacitatea de a sustine implementarea unor proiecte de anvergura", a declarat Monica Barbuletiu, vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).%.

Ziarul Financiar