Pentru perioada sum­mitului NATO, atat companiile de telefonie mobila cat si cele de telefonie fixa au facut mai multe modificari la retelele ac­tuale, astfel incat securitatea comunicarii oficialilor prezenti sa fie cat mai putin compromisa.

Pentru acest eveniment, Rom­telecom a efectuat lucrari la Palatul Parlamentului si in unele hoteluri unde vor fi cazati participantii. Astfel, numai pentru racordarea tuturor sali­lor din Palatul Parlmentului, unde vor avea loc sedinte, a fost nevoie de aproximativ 6.000 metri de cablu. „Aceasta este una dintre cele mai mari lucrari implementate de Romtelecom in ultimii ani, efectuata in aproximativ 2 saptamani, cu peste 1.000 de circuite telefonice si de date instalate pentru acest eveniment”, a declarat Ioan Botis, director executiv de operatiuni al Romtelecom.

Serviciile oferite de Romtelecom includ linii telefonice, circuite de acces la internet de 3Mbps, acces la internet cu banda garantata - iP FIX si altele.

SPP-ul da prin Orange informatii despre trafic

Companiile de telefonie mobila sunt ceva mai reticente in ceea ce priveste modificarile facute la retele pe durata Summitului NATO. Astfel ca reprezentantii Orange s-au limitat la a spune ca „Orange Romania a imbunatatit acoperirea in principalele zone ale evenimentului: Pala­tul Parlamentului, marile hote­luri bucurestene, arterele de confluenta intre aceste locatii”. Mai mult decat atat, Orange a deschis in reteaua sa numarul scurt 6286 (NATO) la care raspund operatori ai S.P.P. si ofera informatii referitoare la traficul din Bucuresti si alte recomandari referitoare la sum­mit.

Atat Vodafone cat si Cosmote si Zapp au oferit raspunsuri evazive, menite sa nu ofere nici o informatie suplimentara despre modificarile facute in retele, motivand cu normele de securitate stricte. Aceeasi scuza a fost folosita si de Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Pentru lipsa de comunicare reprezentantii STS au pus in fata “securitatea fata de aceasta situatie”.

Gandul