Peste o treime din investitorii straini invervievati in cadrul unui sondaj al Centrului European pentru Cercetare Economica (ZEW) au indicat Romania ca fiind cea mai atractiva locatie pentru investitii. Sondajul ZEW arata ca sentimentul investitorilor privitor la statele din Europa Centrala si de Est s-a imbunatatit in ultimele luni, dupa ce inceputul anului a fost marcat de pesimism si incertitudine vizavi de Romania si restul tarilor din regiune.

Totusi, investitorii straini considera inca situatia economica a Romaniei mai degraba negativa, la fel cum sunt vazute si perspectivele pe termen scurt.

Pentru Romania, strainii vad o continuare a accelerarii inflatiei, o crestere a dobanzilor atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, o posibila revenire a pietei de capital, dar si continuarea deprecierii leului fata de euro.

Potrivit raspunsurilor investitorilor straini, doar 4,5% dintre acestia considera situatia economica actuala a Romaniei drept "buna", 68,2% o considera "acceptabila" si 27,3% spun ca aceasta este "negativa".

Referindu-se la asteptarile imediate privind economia Romaniei, investitorii au raspuns ca vad o imbunatatire in proportie de doar 20%, in timp ce 40% nu intrevad schimbari majore, iar 40% se asteapta la schimbari in sens negativ.

In acelasi timp, cea mai mare parte a investitorilor (44,4% din raspunsuri) care au participat la sondaj asteapta o accelerare a inflatiei, o majorare a dobanzilor pe termen scurt (65,8%), dar si pe termen lung (44,1%), o revenire a Bursei (42,1%) si o depreciere a leului (36,6%).

Conditiile incerte din economie nu-i impiedica insa pe 37% dintre investitori sa considere Romania ca fiind cea mai atractiva destinatie de investitii din intreaga regiune, depasind Polonia (34%), Cehia (9%) si Ungaria (6%).

Ziarul Financiar