Indicele general al pietei, BET-C, a scazut cu 25%, iar cele mai puternice actiuni cu 30%.

Bursa a avut parte de cel mai prost inceput de an din aproape intreaga istorie, indicele general al pietei, BET-C, suferind o cadere de 25,5%, cea mai puternica scadere trimestriala inregistrata in ultimii opt ani si jumatate.

Scaderile de pe Bursa au tras in jos si fondurile cu plasamente in actiuni, care au raportat la randul lor cele mai proaste randamente trimestriale din istoria de peste zece ani a acestei industrii.

Nimeni nu s-a asteptat la aceasta evolutie, previziunile brokerilor si administratorilor de fonduri fiind, in general, optimiste la inceputul anului. Pe Bursa, pierderile au ajuns pana la 60% pe actiunile Impact, iar cea.mai mare pierdere adusa de un fond mutual a fost de 30%, pe fondul de actiuni Raiffeisen Romania Actiuni.

Brokerii si administratorii de fonduri sustin ca principalii factori care au condus la corectiile puternice de pe Bursa din primele trei luni ale anului a fost criza financiara de pe piata mondiala, care a determinat iesiri masive de capital strain de pe pietele emergente, dublata de dezechilibrele macroeconomice care nu au fost pe placul investitorilor straini.

Ziarul Financiar