Parcurile rol si Tine­retului ar putea fi in­conjurate in urmatorii ani de zece turnuri de peste 30 de etaje. Pe Planul Urbanistic General (PUG) sunt prevazute in zona Calea Vacaresti, Soseaua Viilor si Calea Serban Voda circa zece „accente de inaltime“ care se pot concretiza in cladiri foarte inalte, la fel cum s-a intamplat la Piata Victoriei, Biserica Armeneasca, 1 Mai sau Catedrala Sfantul Iosif.

Saptamana trecuta, la Comisia tehnica de urbanism din Primaria pitalei, un dezvoltator imobiliar a si prezentat un proiect cu un turn de 30 de etaje pe Calea Serban Voda nr.233-237, chiar intre cele doua parcuri, lipit de Cimitirul eroilor cazuti in decembrie ‘89 si cimitirul Bellu, ambele monumente istorice. Turnul striveste Biserica Eroilor Revolutiei, din curtea cimitirului, fiind aproape zid in zid cu ea.

„Nu sunt de acord cu construirea acestui turn deoarece perturba in mod grav imaginea aleii centrale a Parcului rol si a monumentului”, ne-a declarat Dan Marin, membru al Comisiei de urbanism. In plus, acesta a subliniat ca in ultima vreme comisia si-a facut un obicei din a aproba pe fiecare accent de inaltime un turn de 30 de etaje.

„Ne-am invatat toate accentele de inaltime de pe PUG sa le transformam in blocuri de 100 de metri, or nu scrie nicaieri ca trebuie sa facem asta. In PUG scrie ca accentele de inaltime sunt amplasamente pe care ar putea fi puse cladiri inalte propuse printr-un Plan Urbanistic Zonal. In plus, o cladire inalta nu trebuie sa aiba 30 de etaje, cum spun investitorii. Poate sa aiba si 10 etaje si 15 etaje, depinde de zona“, ne-a explicat Dan Marin. Fiindca majoritatea membrilor comisiei nu au fost de acord cu proiectul, acesta a fost respins, insa investitorul va reveni la sedintele viitoare.

Integral in Gandul.