Regiunea este dominata de companiile din Austria, Grecia, Cehia si Ungaria

Topul include 2.000 de firme din 60 de tari

Nici o companie din Romania sau Bulgaria nu se afla in primele 2.000 de companii ale lumii, top realizat de revista americana Forbes. Singurele tari din Europa Centrala si de Est prezente in top sunt Austria (Erste Bank, OMV Group), Grecia (National Bank of Grece, Alpha Bank, Piraeus), Polonia (PKN Orlen), Ungaria (MOL, OTP Bank) si Cehia (Cez).

Banca britanica HSBC este cea mai mare companie la nivel mondial portrivit editiei din acest an a topului „Cele mai mari 2.000 de companii din lume”. Valoarea de piata a liderului este de 180,8 miliarde dolari, iar profitul net, de 19,13 miliarde dolari. HSBC este prezent in 83 de tari (nu si in Romania), cu 10.000 de sucursale si active de 2.300 miliarde dolari.

Pe locul secund se afla General Electric, clasamentul fiind continuat de Bank of America, JPMorgan Chase, Exxon Mobil si Royal Dutch Shell. Topul cuprinde companii listate la bursa din 60 de tari si a fost realizat pe baza unui indice care a luat in calcul vanzarile, profiturile, activele si valoarea de piata a firmelor pe o perioada de cinci ani.

Cele mai multe firme de top provin din Statele Unite, iar in ceea ce priveste domeniul de activitate, sectorul bancar si petrolier sunt predominante in clasament.

Integral in Gandul