Cotidianul: Isarescu: Nu putem sa asiguram stabilitatea cursului
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a explicat ieri, la un seminar organizat de „Saptamina Financiara“ si ASE, de ce banca centrala a optat pentru tintirea inflatiei in pofida faptului ca evolutia cursului de schimb pare mult mai importanta pentru societate. „N-avem o piata a rosiilor, una a griului, in schimb avem piata valutara“, a spus seful BNR.
Guvernatorul BNR a aratat ca evolutia cursului de schimb este extrem de vizibila in Romania, romanii se uita la curs ca la butelie de parca ar avea in buzunare numai dolari si euro. Si din acest motiv, dar si pentru ca in conditiile unui leu deplin convertibil si al turbulentelor internationale „piata valutara din Romania este un mizilic“ pentru marii investitori, BNR nu a optat pentru un regim de tintire a inflatiei ca la carte, care presupune un regim de flotare libera a cursului de schimb.
„Nu ne-am propus si nu ne propunem asigurarea stabilitatii cursului din simplul motiv ca nu putem“, a spus Isarescu.
Oficialul bancii centrale a spus insa ca Banca Nationala a Romaniei a avut in vedere si a luat masuri pentru temperarea volatilitatii cursului de schimb, in ciuda variatiilor semnificative de anul trecut, care ar fi putut fi insa mult mai ample. „Am temperat aceasta volatilitate cit am putut. Dovada peremptorie ca am incercat sa temperam volatilitatea o gasiti in rapoartele marilor jucatori internationali, care indicau niveluri de curs mult mai largi“, a spus Isarescu.
Cotidianul

VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 fațîă de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon