Romanii se uita la curs ca la butelie, desi n-au in buzunare nici euro, nici dolari, dar asigurarea unui curs stabil este o misiune imposibila, iar BNR nu-si propune asa ceva, spune guvernatorul.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a explicat ieri, la un seminar organizat de „Saptamina Financiara“ si ASE, de ce banca centrala a optat pentru tintirea inflatiei in pofida faptului ca evolutia cursului de schimb pare mult mai importanta pentru societate. „N-avem o piata a rosiilor, una a griului, in schimb avem piata valutara“, a spus seful BNR.

Guvernatorul BNR a aratat ca evolutia cursului de schimb este extrem de vizibila in Romania, romanii se uita la curs ca la butelie de parca ar avea in buzunare numai dolari si euro. Si din acest motiv, dar si pentru ca in conditiile unui leu deplin convertibil si al turbulentelor internationale „piata valutara din Romania este un mizilic“ pentru marii investitori, BNR nu a optat pentru un regim de tintire a inflatiei ca la carte, care presupune un regim de flotare libera a cursului de schimb.

„Nu ne-am propus si nu ne propunem asigurarea stabilitatii cursului din simplul motiv ca nu putem“, a spus Isarescu.

Oficialul bancii centrale a spus insa ca Banca Nationala a Romaniei a avut in vedere si a luat masuri pentru temperarea volatilitatii cursului de schimb, in ciuda variatiilor semnificative de anul trecut, care ar fi putut fi insa mult mai ample. „Am temperat aceasta volatilitate cit am putut. Dovada peremptorie ca am incercat sa temperam volatilitatea o gasiti in rapoartele marilor jucatori internationali, care indicau niveluri de curs mult mai largi“, a spus Isarescu.

Cotidianul