Voestalpine AG Austria, una dintre cele mai mari companii europene cu operatiuni in industria otelului, are nevoie de aproximativ 1.000 de hectare de teren in Romania pentru a-si plasa o investitie istorica de pana la sapte miliarde euro. Surse din piata otelului au declarat pentru Business Standard ca Voestalpine cauta in zona Agigea (judetul Constanta) circa 1.000 de hectare, pe care sa-si construiasca viitoarea unitate de productie otel, ce va avea o capacitate de cinci milioane de tone anual.

Cele mai mari investitii de pana acum facute pe plan local sunt cele ale Erste care a preluat BCR, OMV care a preluat Petrom, si ale Renault, proprietarul Dacia. Investitia Voestalpine este una greenfield si ar fi cea mai mare din istoria Romaniei. “Este clar ca investitia companiei austriece, estimata intre sase si sapte miliarde euro, depinde foarte mult de gasirea acestui teren, care trebuie sa fie in zona Marii Negre. Dupa ce au tatonat zona Giurgiu, austriecii s-au oprit la Constanta”, au spus sursele citate.

Acestea au adaugat ca insistenta austriecilor de a gasi o locatie in Romania arata, de fapt, ca sansele tarii noastre de a gazdui aceasta investitie, ce ar putea antrena pana la 10.000 de noi locuri de munca, sunt foarte mari.

Potrivit surselor citate, daca Voestalpine ar alege Romania pentru acest proiect, ar ajunge sa detina cea mai mare capacitate de productie de otel de pe plan local, in conditiile in care ArcelorMittal Galati, cel mai mare combinat siderurgic, are, in acest moment, o productie de 4,7 milioane de tone pe an.

Voestalpine este cel mai mare producator austriac de otel din Austria si reprezinta una dintre cele mai mari si mai profitabile companii din aceasta tara. Romania concureaza cu Bulgaria si cu Ucraina pentru amplasarea fabricii de otel de circa cinci milioane de tone, dar, potrivit surselor citate, tara noastra are cele mai mari sanse de a atrage aceasta investitie.

Pe lista statelor cu locatii interesante a fost si Turcia, dar sursele Business Standard sustin ca tara in cauza nu mai prezinta interes pentru austrieci. Compania din Austria are deja o echipa de consultanti pe piata locala pentru probleme de locatie, protectia mediului si juridice, fiind prezenta, in acelasi timp, si prin mai multe companii de vanzari. Conform surselor citate, Voestalpine lucreaza cu avocatii de la Tuca, Zbarcea&Asociatii, una dintre cele mai mari firme de avocatura din Romania.

Business Standard