Cea mai mare greva corporatista din Romania din ultimii ani s-a incheiat vineri, dupa 19 zile de intrerupere a activitatii, cu pierderi estimate la peste o suta milioane de euro. Semnalul dat de greva angajatilor Dacia ar putea avea insa efecte pe termen lung in privinta altor investitii straine, potrivit analistilor contactati de Business Standard.

“Greva de la Daciaii determina pe investitorii straini sa constientizeze ca forta de munca din Romania nu mai este nici ieftina, si nici fara pretentii”, a declarat pentru Business Standard Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata. “Multinationalele au venit la noi cautand salarii mai mici. Acum, se pot muta de la noi sau sa isi recalculeze strategia”, a declarat pentru Business Standard si Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS).

“Companiile ar trebui sa se astepte in continuare la astfel de greve si sa ia in calcul riscul de a avea pierderi, deoarece angajatii detin o pozitie din ce in ce mai puternica pe piata muncii. Ei stiu ca o multime de alte firme abia asteapta sa-i angajeze, asa incat isi permit sa ramana pe pozitii, sa nu cedeze”, a declarat pentru Business Standard George Butunoiu, consultant in resurse umane. In ultimii trei ani, mai multe multinationale care au venit in Romania pentru costul ieftin al fortei de munca au suferit pierderi importante, ca urmare a grevelor generale declansate de angajatii lor, care solicitau majorari salariale semnificative.

Integral in Business Standard