Relocarea Gradinii Zoologice va introduce in circuitul imobiliar un teren care valoreaza 45 milioane euro Mutarea gradinii Zoo de la Baneasa pe un teren din zona Giulesti-Lacul Morii va scoate cel putin 200 milioane euro din bugetul Capitalei si va trebui finalizata pana cel mai tarziu in 2010.

Insa acest termen ar putea fi si mai scurt daca municipalitatea va pierde procesele care privesc cererile de revendicare a doua din cele sase hectare ale gradinii zoologice, solutii date deja de Tribunalul Bucuresti si confirmate de Curtea de Apel. Iar daca avem in vedere ca dezvoltatorii imobiliari care construiesc in Baneasa fac presiuni pentru mutarea Zoo, atunci iminenta relocarii este si mai evidenta. Insa, chiar daca au bani pentru proiectul de relocare, edilii bucuresteni sunt deocamdata legati de maini si de picioare si nu pot demara lucrarile de amenajare a celor 68 de hectare din zona Giulesti-Lacul Morii.

Pentru ca nu sunt singurii proprietari ai terenului, Consiliul Local Chiajna avand de asemenea acte de proprietate. Acest impas poate fi depasit doar daca cele doua autoritati locale vor intra intr-un parteneriat, in care sa aiba drepturi si obligatii egale.

Problemele Gradinii Zoologice au inceput in 2001, odata cu aparitia Legii 10 privind retrocedarea imobilelor si proprietatilor nationalizate fostilor proprietari. In baza acestei legi, Emilian Gressianu si Manuela Filipoiu, doi romani stabiliti in SUA, au notificat autoritatile romane, respectiv Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, cu privire la retrocedarea a 17.501 metri patrati din suprafata Zoo Baneasa.

Dupa sase ani de procese, Tribunalul Bucuresti a dat ca solutie pentru acest dosar „re-stituirea, in natura, in deplina proprietate si posesie reclamantilor, imobilul teren in suprafata de 17.501 metri patrati, situat in Bucuresti, str. Erou Iancu Nicolae, fara numar, sector 1, Bucuresti“.

Saptamana Financiara