Afacerile cumulate ale primelor sase companii din Romania in ceea ce priveste businessul in 2007 depasesc 12,8 miliarde euro. Valoarea reprezinta aproape 5% din incasarile Exxon Mobil, cea mai mare companie din lume in 2007, care a avut anul trecut vanzari de peste 261 miliarde euro. Topul celor mai mari jucatori din Romania este dominat de companii din energie - Petrom, Electrica si Rompetrol Rafinare - domeniile auto, siderurgie si retail, avand fiecare cate un reprezentant, respectiv Automobile Dacia, ArcelorMittal Galati si Metro. Profitul cumulat al celor sase jucatori a fost de circa 720 milioane de euro. “Nu este deloc iesit din comun ca un astfel de top sa fie dominat de companii din domeniul energetic.

Daca te uiti la Rusia sau la SUA, se va vedea acelasi pattern. Cu pretul petrolului in crestere foarte mare, este normal ca toate businessurile care au legatura cu el sa creasca semnificativ. Oricum, prin natura lor, aceste afaceri sunt unele foarte mari”, a declarat pentru Business Standard Codrut Pascu, managing director al companiei de consultanta in management Roland Berger.

Cele mai mari cresteri ale cifrelor de afaceri in 2007 versus 2006 au fost inregistrate de Automobile Dacia si ArcelorMittal Galati, ambele companii fiind favorizate de cresterea semnificativa pe piete internationale ale petrolului, respectiv otelului.

Integral in Business Standard