Cele doua companii producatoare de energie electrica ieftina, din surse hidro si nucleare, respectiv Nuclearelectrica si Hidroelectrica, estimeaza pentru acest an venituri cumulate de circa un miliard de euro, conform rapoartelor de venituri si cheltuieli facute publice de cele doua societati aflate in administrarea statului.

Producatorul de energie electrica Hidroelectrica a revizuit in crestere cu 3,3% veniturile totale pentru acest an, la 2,14 miliarde lei (591,6 milioane de euro), dar in scadere cu 5,8% fata de nivelul de 2,27 miliarde lei din 2007 (circa 627 milioane de euro), si mizeaza pe un profit de 25,2 milioane de lei (6,9 milioane de euro), de 3,2 ori mai mic.

Compania este unul dintre cei mai impotanti producatori de energie din Romania, energia din surse hidro fiind printre cele mai ieftine. In acelasi timp, Nuclearelectrica estimeaza pentru acest an venituri de 1,36 miliarde lei (376 milioane de euro), in crestere cu 52% fata de suma bugetata pentru anul trecut, respectiv 895,6 milioane de lei (247,6 milioane de euro), conform bugetului pe 2008 al operatorului centralei atomoelectrice de la Cernavoda.

Cresterea veniturilor si cheltuielilor ar putea fi determinata de intrarea in functiune, la inceputul trimestrului patru al anului trecut, a reactorului 2 de la Cernavoda. Cumulat, cele doua societati ar realiza venituri totale de 3,5 miliarde lei (967,7 milioane de euro).

Integral in Business Standard