Marja pe care bancile din Romania o folosesc pentru a calcula dobanda variabila la creditele ipotecare este cea mai mare din regiunea central si sud-est europeana. Datele adunate de Cotidianul de la cele mai importante grupuri bancare prezente in regiune arata ca institutiile de credit autohtone au o marja proprie de aproximativ trei ori mai mare decat cea practicata in tari precum Cehia, Slovacia sau Austria.

Mai mult, bancile din aceste tari au sisteme de calcul speciale care avantajeaza clientul. Bancile din Ungaria si chiar Serbia (tara cu o economie considerata mult mai putin sigura decat cea din Romania) utilizeaza numai rate fixe de dobanda.

Explicatiile bancherilor tin de realitatile economice din Romania, cu accent pe inflatia mai mare decat in alte tari, dar si de asa-numitele „costuri de reglementare“ care vizeaza in primul rand rezerva minima obligatorie impusa de Banca Nationala a Romaniei (BNR) bancilor comerciale. Oricum, realitatea este ca romanii platesc cele mai mari rate la credit, cel putin pentru variantele in euro.

Integral in Cotidianul