Euro a scazut ieri pana la 3,5460 lei, moneda nationala apreciindu-se semnificativ sub influenta unui cumul de factori care au sporit puternic cererea de lei. Analistii BRD prognozeaza un curs de 3,4 lei la sfarsitul anului.

Cererea mare de lei din partea clientilor locali, un sentiment regional pozitiv si apropierea sarbatorilor de Pasti, care aduc intrari de valuta mai mari din partea lucratorilor imigranti din strainatate, au dus cursul de referinta al BNR la 3,5460 lei. Euro a pierdut astfel 4,26 bani fata de nivelul calculat vineri si a atins un minimum al ultimelor patru luni.

Aprecierea din ultimele zile este explicata de dealeri pe cererea mare de lei din partea companiilor locale, care au de efectuat atat plati in contul bugetului de stat, cat si pentru primele angajatilor. Sume mai mari in valuta sunt de asemenea schimbate pe lei in aceasta perioada, cand lucratorii romani in strainatate revin in tara sau trimit bani familiilor.

Analistii BRD, care au lansat ieri o prognoza macroeconomica, prevad aprecierea in continuare a monedei nationale. Estimarile BRD privind cursul de schimb vizeaza un nivel minim de 3,4 lei pentru un euro si o medie de 3,55 lei pe euro. „Evolutia cursului valutar va continua sa depinda mai mult de factorii externi decat de fundamentele domestice.

Credem ca este destul de corect si obiectiv spus ca evolutia leului fata de moneda europeana este mai putin sensibila la evolutia contului curent sau a inflatiei“, sustine Florian Libocor, economistul-sef al bancii.

Acesta a subliniat ca unul dintre factorii care sustin intarirea monedei nationale este diferentialul semnificativ dintre dobanda la leu si cea la euro sau la dolar. Acest diferential ar putea creste daca BNR va majora din nou rata dobanzii de politica monetara. „Nu cred ca BNR va face o modificare a dobanzii de politica monetara“, considera Libocor.

Cotidianul