Pozitiile scoase la concurs de Agentia Spatiala Europeana (ESA) vizeaza atat pozitii de ingineri si cosmonauti, cat si pe cele de administratori si manageri in domeniul aerospatial. Salariile oferite de agentie pleaca de la remuneratia de baza minima de aproape 2.200 de euro, pentru personalul de suport, care poate merge pana la 2.450 de euro.

Iar valoarea maxima la care poate ajunge remuneratia de baza lunara in ESA este de aproape 9.700 de euro pentru cei care ocupa pozitii de sefi de departamente, potrivit site-ului oficial ESA.

In ceea ce priveste salariul de baza, fara alocatii si indemnizatii, pentru personalul experimentat, acesta variaza intre 4.300 si aproape 5.000 de euro lunar, iar personalul cu experienta profesionala adaptata profilului jobului, „veteran“ in domeniu, poate castiga cel putin intre 5.300 si 6.000 de euro lunar.

Oficialii de la ESA care au lansat vineri, la Paris, campania de recrutare a astronautilor au declarat ca se asteapta la 20.000-50.000 de candidaturi, dintre care insa vor alege doar patru persoane ce vor intra in exclusivistul grup al cosmonautilor europeni, potrivit AFP.

In cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii agentiei au anuntat ca inscrierile se fac online, incepand cu 19 mai, si se adreseaza tarilor membre ESA. Si Romania este membru cooperant al ESA, ceea ce inseamna ca si romanii pot candida pentru pozitiile scoase la concurs de institutia europeana, potrivit reprezentantilor Agentiei Spatiale Romane.

Candidatii, persoane cu varsta cuprinsa intre 27 si 37 de ani vorbitoare de limba engleza, trebuie sa aiba „rezultate deosebite in disciplinele stiintifice“ si calitati deosebite „umane (spirit de echipa, caracter puternic, stabilitate emotionala)“, a declarat Michel Tognini, seful corpului european al astronautilor, care numara opt membri.

Cotidianul