Michael Buhl, Joint CEO al bursei din Viena, a declarat ieri pentru Business Standard ca Bursa de Valori Bucuresti este scumpa in acest moment, dar nu exclude intrarea in actionariatul acesteia, mentionand ca acesta este urmatorul pas logic care ar putea avea loc. “Intrarea in actionariat este urmatorul pas logic care ar urma in ceea ce priveste bursa de la Bucuresti, dar, in acest moment, suntem concentrati asupra preluarii bursei din Slovenia, unde am ramas finalisti, alaturi de bursa din Grecia.

Piata de la Bucuresti este foarte interesanta si am fi bucurosi daca am intra in actionariat, dar acum mai este si problema pragului care limiteaza drepturile de vot la 5%.

Daca am cumpara acum, dreptul de vot ar fi imediat restrictionat la 5%, ceea ce nu ne convine”, a declarat Michael Buhl pentru Business Standard. Ieri, bursa din Viena si-a prezentat strategia dupa ce a fost selectata ca finalista in preluarea bursei din Ljubljana. Pana acum, bursa din Viena a achizitionat 68,58% dintre actiunile bursei din Budapesta, impreuna cu un consortiu de banci austriece. In plus, bursa din Viena are o serie de intelegeri de cooperare cu alte burse din regiunea Europei Centrale si de Sud-Est. Bursa vieneza s-a implicat activ in atragerea de companii straine care sa se listeze si, incepand de anul trecut, bursa are, pentru prima data, mai multe companii straine (43) decat locale (39).

Buhl a precizat ca valoarea unei burse listate este de circa 12 ori valoarea profitului brut inainte de scaderea impozitelor si a taxelor (EBIT). Conform acestui indicator, valoarea BVB ar trebui sa fie in jurul valorii de 112,13 milioane de euro, cu 45% sub valoarea actuala.

In prezent, BVB valoreaza circa 248 milioane de euro, potrivit ultimei oferte de vanzare de actiuni scoase pe piata, de 180 de lei pe unitate. “Daca pretul este corect, noi suntem interesati de orice bursa din regiune. Despre BVB pot spune ca acum este cam scumpa, pentru ca, daca ne uitam la bursele listate, putem vedea ca valoarea lor de piata este de circa 12 ori EBIT”, a mai spus Buhl.

Business Standard