BasicMarketing: Obsesia cifrelor in copywriting
Numerele devin clisee
Marketingul are o problema: daca folosesti o metoda excesiv, isi pierde valoarea. De fapt, daca o folosesti exagerat, poate genera efecte adverse. Am o multime de exemple. Daca ar fi sa ma gandesc la un numar folosit excesiv de marketeri in pricing ca tehnica de promovare a vanzarilor... ar fi cifra 9. De fapt, orice numar care se termina in 9.
Cat costa? 9,99€. 29,90$. Stii povestea. A functionat o perioada... si inca mai este folosit. Sunt curios daca exista cercetari recente despre cat de eficienta mai este cifra 9 in stabilirea pretului.
Bine desteptule, ce pot folosi in schimb?
Cifra 7. Nu prea vezi preturi care se termina in 7, nu? Daca nu vezi, inseamna ca deja esti diferit fata de concureta. Suna stupid? OK. Cat de stupid este sa folosesti cifra 9 inca si acum? Crezi ca clientii s-au prins?
“Bine, dar la 7 nu se prind? De ce tocmai 7?” Doua motive. In primul rand cifrele impare au impact mai mare decat cele pare. Nu ma intreba de ce. Pentru ca asa este facut creierul uman. In al doilea rand, cifra 7 presupune ca ai calculat tu cumva sa-ti dea pretul acela... deci pretul este stabilit corect... nu doar ai pus acolo 9 ca sa fraieresti clientul.
Creierul uman are limitari la capitolul memorie
Chiar daca mintea umana este capabila de multe lucruri fenomenale, are totusi limitari. Una din ele se refera la capacitatea creierului de a procesa, intelege si memora informatia.
Creierul uman proceseaza bucati de informatie in numar de 5... plus-minus 2. Daca ai 101 legi de business de explicat, grupeaza-le in maxim 7 arii (in marketing, in management, in antreprenoriat etc). Intr-o zi buna putem retine chiar si 9 elemente... insa de obicei nu ne raman in cap decat 5 elemente. Regula este aplicabila la orice.
Prezinti beneficiile produsului tau? OK, prezinta 5. Plus maxim 2.
Citeste integral si comenteaza pe BasicMarketing.ro

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade