Lipsa de lichiditati si dobanda BNR obliga bancile sa faca tot posibilul pentru a atrage economiile romanilor. Bancile mari si, mai ales, cele de dimensiuni mici se etaleaza cu promotii pentru depozitele la termen si pentru conturile de economii. Unii prefera sa se adreseze mai ales potentialilor clienti noi, iar altii, cum este cazul ING, au preferat sa faca oferte clientilor fideli. Majoritatea promotiilor vizeaza majorarea dobanzii, dar exista si banci care ofera cadouri in bani sau in produse.

Tombola nu lipseste nici ea. Unele institutii de credit merg pe reducerea sau chiar pe excluderea comisioanelor. ING a preferat sa se adreseze numai unei anumite parti a clientilor, printr-o scrisoare prin care posesorul de Cont’Rol era anuntat ca in situatia in care depune o suma de peste 10.000 de lei primeste pe loc pana la 300 de lei.

De altfel, banca a majorat in doua randuri si dobanda oferita pentru contul curent pana la 7,5% pe an. Acesta este si cel mai bine remunerat cont curent de pe piata bancara autohtona.

Piraeus Bank are cea mai buna oferta promotionala pentru depozite. Banca a marit dobanda la depozitele Star pe 3 luni si a lansat inca doua tipuri de astfel de depozite, pe 6 si 12 luni, iar dobanzile oferite populatiei ajung la 11% la economiile in lei si la 5,25% la cele in euro. Banca a lansat depozitul Star la inceputul lunii aprilie, avand initial o perioada de maturitate de 3 luni si o dobanda fixa de 10,5% pe an. Raiffeisen Bank a lansat o promotie pentru sumele noi atrase de la populatie in lei, pe trei luni, dobanda putand ajunge pana la 10% pe an, in functie de suma depozitului.

Aceasta oferta este valabila in perioada 20 martie-30 aprilie. In perioada 31 martie-16 mai, Credit Europe Bank ofera bonus 1% la prima reinnoire a depozitului. Dobanda oferita merge pana la 10% pentru o perioada de 12 luni, iar suma minima de constituire este de 300 de lei. Intre 14 aprilie si 31 mai, Alpha Bank are dobanzi promotionale la toate certificatele de depozit. Dobanda oferita merge pana la 9,75% pentru o perioada de constituire de sase luni. Bancpost ofera dobanzi de peste 10% pentru depozitele la termen in lei, in timp ce BCR are dobanzi de pana la 9%.

Pana pe 18 mai, ProCredit Bank ofera dobanzi majorate pentru depozitele la termen constituite in lei si euro pe 1, 3, 6 si 12 luni. Campania derulata de banca promoveaza 3 dintre produsele de economisire ale ProCredit Bank: Depozitul Clasic la termen, Contul de Total si Planul de Economisire. In cadrul acestei campanii, orice client care isi deschide un Depozit Clasic la Termen in lei primeste un plus de 1% la dobanda standard practicata de banca. Astfel, depozitele la termen in lei pot ajunge pentru maturitatile de 3 si 6 luni pana la 10,5% pe an, respectiv 9,90%.

Cotidianul