In prognoza Comisiei Europene, Romania este singura tara din Uniunea Europeana pentru care executivul comunitar a revizuit in crestere datele privind avansul economiei. Mai mult chiar, este singura institutie internationala care a imbunatatit in ultimul timp o previziune legata de mersul economiei romanesti.

Cu cateva zile in urma, Fondul Monetar International (FMI) estima ca PIB-ul Romaniei va inregistra in acest an o crestere de 5,4%. Analistii din Romania s-au aratat sceptici, in dese randuri, in ceea ce priveste evaluarile si estimarile realizate de institutiile internationale asupra Romaniei. In general, aceste estimari erau mai mult decat pesimiste.

“As vrea sa vedem peste un an daca estimarile realizate de FMI se vor adeveri. Nu este prima oara cand organismele financiare internationale prezinta date mai mult decat pesimiste despre Romania, date care, ulterior, sunt infirmate”, preciza atunci Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).

Chiar daca executivul european a imbunatatit datele privind mersul economiei Romaniei in acest an, CE a afisat estimari mai pesimiste privind avansul PIB-ului in anul urmator. Astfel, pentru 2009, CE estimeaza ca PIB-ul Romaniei va scadea de la 5,8% la 5,1%.

Aprecierile pentru PIB-ul anului urmator sunt cu un punct procentual sub cele ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Astfel, CE anticipeaza pentru 2009 o crestere a economiei cu 5,1%, in timp ce CNP considera ca economia tarii va avansa cu 6,1%. Fondul Monetar International (FMI) a prezentat date si mai pesimiste: in acest an, crestere economica de 5,4%, iar pentru 2009, avans de 4,7%. Este una dintre cele mai pesimiste prognoze la adresa economiei romanesti.

Business Standard