Dupa ce a castigat mili­oa­ne de euro de pe urma asfaltarilor, omul de afaceri Costel Casuneanu si-a extins aria de activitate si s-a apucat de afaceri imobiliare. Ultima gaselnita a acestuia este un turn de 37 de etaje pe bulevardul Corneliu Coposu, in apropiere de Piata Unirii. Proiectul a fost prezentat saptamana trecuta la Comisia tehnica de urbanism, beneficiarul fiind o firma cu capital belgian. Terenul, insa, apartine lui Casuneanu si sotiei acestuia. Turnul ar urma sa adaposteasca birouri si spatii publice.

Culmea este ca desi imobilul are prevazute 37 de etaje, arhitectii nu au proiectat nici macar un singur loc de parcare la subsolul cladirii. Explicatia proiectantilor: problema se rezolva foarte simplu printr-un parteneriat cu Primaria Sectorului 3, condusa de democratul Liviu Negoita, prin care institutia le va pune la dispozitie un teren aflat in zona, pentru parking. Astfel, ar urma ca o suprafata de cateva sute de metri din spatele turnului, aflata in administrarea primariei, sa fie folosita ca parcare pentru turnul lui Casuneanu. Proiectul nu a primit deocamdata avizul Comisiei de urbanism, dar acesta va reveni in dezbatere in sedintele urmatoare.

„Turnu Casuneanu” sau reconstruirea bisericii „Sfanta Vineri”?

Membri comisiei au fost nemultumiti atat de faptul ca edificiul nu se incadra corespunzator in zona, cat si de problemele pe care o astfel de cladire le-ar genera pentru traficul din zona. „In zona nu este nici un accent de inaltime. De ce am face o astfel de derogare de la Planul Urbanistic General? Ce avantaje aduce orasului? In plus, nu este normal ca propunerea respectiva sa nu fie prevazuta cu locuri de parcare si sa vina cu speculatii. Domeniul public poate fi folosit foarte bine pentru o parcare publica pentru locuitorii din zona”, a declarat Dan Marin, arhitect.

De asemenea, Serban Sturdza, presedintele Ordinului Arhitectilor, prezent la sedinta, a declarat ca prioritate ar trebui sa aiba proiectele pe care municipalitatea le are in zona. „Patriarhia a facut publica, in urma cu cateva saptamani, informatia ca ar vrea sa reconstruiasca biserica Sfanta Vineri, care stim cu totii cum a fost demolata. Cred ca mai intai Municipalitatea ar trebui sa decida care sunt prioritatile pentru aceasta zona si apoi sa se ia o decizie”, a declarat acesta.

Gandul