Piata chiriilor plaseaza Clujul in topul celor mai costisitoare orase din Romania, dar si din Europa Centrala. Daca in centrul Budapestei o garsoniera situata la zece minute de mers pe jos de parlamentul ungar poate fi inchiriata cu 220 de euro, acelasi spatiu, in zona centrala a Clujului, Piata Mihai Viteazu, de exemplu, se inchiriaza cu 470 de euro.

Cu doua-trei sute de euro pe luna, la Cluj-Napoca poti inchiria doar garsoniere situate in cartiere. Diferentele de pret sunt date de suprafata, finisaje si dotari. Pentru o garsoniera in cartierul Gheorgheni, de 25 de metri patrati, renovata, doar pentru ca mobila este noua, pretul cerut este de 300 de euro pe luna.

Cresterile anuale ale chiriilor la Cluj-Napoca sunt situate intre 10% si 30%, cauza principala fiind, in opinia specialistilor, cererile mari generate de prezenta unui numar mare de studenti, de circa 100.000. „Cererea pro­venita din randurile studentilor genereaza in fiecare an cresteri ale chiriilor, aceasta crestere, desi se aplica in mare parte ofertelor adresate persoanelor cu venituri medii, prin comparatie ajung sa influenteze si celelalte segmente de piata", considera Doru Lupeanu, marketing manager al agentiei imobiliare Grup de Lux.

Adevarul