Sa conduci, din postura de director executiv, unul dintre marii constructori de automobile din lume, nu inseamna neaparat ca ai si cea mai mare leafa din domeniu! Prin urmare, daca v-ati astepta ca cel mai bine platit CEO sa fie cel de la Toyota, General Motors ori Ford, ca sa-i numim doar pe primii trei giganti ai industriei auto mondiale, ei bine, lucrurile nu stau deloc asa!

Cel mai bine platit este Wendelin Wiedeking (foto), CEO la Porsche, un constructor german de masini supersport, deci un producator de automobile de nisa! Leafa domnului Wiedeking pe anul trecut s-a cifrat la… peste 60 de milioane de euro! Altfel spus, peste 5 milioane de euro pe luna sau, daca vreti, peste 1,25 milioane de euro pe saptamana! Cu a reusit Wendelin Wiedeking sa castige atat de mult?

Pur si simplu prin cresterea profitului companiei pe care o conduce. Wiedeking a raportat o crestere a profitului Porsche inainte de impozitare, anul trecut, cu aproape 4 miliarde de euro, pana la 5,9 miliarde! La care se adauga cresterea influentei Porsche in board-ul VAG (Grupul Volkswagen), o alta realizare demna le luat in calcul. Trebuie sa recunoastem, o performanta deosebita! Pentru comparatie, iata si un top al salariilor de anul trecut, pentru cei care ocupa functia de CEO la cateva dintre cele mai renumite concerne auto din lume:

Wendelin Wiedeking (Porsche) 60 mil. euro

Carlos Ghosn (Alianta Renault - Nissan) 4,5 mil. euro

Dieter Zetsche (Daimler) 10,7 mil. euro

Alan Mullaly (Grupul Ford) 13,9 mil. euro

Sergio Marchionne (Grupul FIAT) 6,9 mil. euro

AutoNews.ro