In ultima luna, titlurile Azomures au avut o crestere accelerata, de aproape 90%, de o evolutie buna bucurandu-se si un alt producator de ingrasaminte, Amonil Slobozia, care le-a adus investitorilor un profit de 26%. De la inceputul anului si pana acum, doar sase companii au revenit pe plus, pe locul doi, dupa Azomures, aflandu-se actiunile operatorului portuar Socep Constanta, cu o crestere in aceasta perioada de 47,8%. Una dintre cele mai bune performante au avut si actiunile Erste Bank, proprietarul BCR, care au adus investitorilor un castig de peste 23%.

Dintre blue-chips-urile “romanesti”, doar Petrom se afla pe plus in acest an, cu o apreciere de aproape 8%. “Anul trecut a fost o piata foarte optimista, investitorii fiind dispusi sa plateasca un bonus pentru intrarea pe o piata emergenta si, in acelasi timp, membra a UE. Dar acum, in conditiile in care este mult mai multa prudenta, investitorii sunt foarte selectivi, preferand sa vada rezultate bune inainte de a intra mai hotarat la cumparare”, a precizat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj. Bursa a scazut puternic de la mijlocul anului trecut, iar de la inceputul anului, principalii indici ai BVB au inregistrat scaderi intre 20-30%.

Principalii indici ai bursei de la Bucuresti au avut, in sedinta de ieri, cresteri de pana la 1%, dupa ce actiunile companiilor din domeniul financiar au inchis sedinta in scadere.

Titlurile BRD au avut ieri o pierdere de 0,44%, in timp ce Banca Transilvania s-a depreciat cu 0,86% fata de sedinta anterioara.

In sectorul bancar, actiunile s-au ieftinit in sedinta de ieri, cea mai vizibila scadere fiind inregistrata de titlurile Erste Bank, care au pierdut 1,13%, pe un rulaj de 1,6 milioane de lei (454.000 de euro).

Pentru a treia sedinta consecutiv, actiunile Azomures s-au aflat in topul cresterilor, urmat de Condmag Brasov, care s-a apreciat ieri cu 10,5%, dupa ce a raportat un proft de zece ori mai mare pentru primul trimestru. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la bursa, s-a apreciat cu 0,62%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a castigat cel mai mult dintre toti indicii - 0,99%.

Business Standard