Ghidul de bune practici dintre retaileri si producatori, a carui prima varianta a fost discutata ieri, scoate obligativitatea platii taxelor de deschidere de magazin, de renovare si de plasare pe raft, potrivit lui Sorin Minea, presedintele Federatiei Romane din Industria Alimentara.

„Reprezentantii supermarketurilor spun sa trecem aceste taxe in contract, si atunci nu mai sunt impuse, pentru ca daca nu vrei, nu semnezi“, a adaugat Minea. O noua discutie intre producatori si retaileri va avea loc pe 3 iunie, cand reprezentantii marilor lanturi de supermarketuri isi vor prezenta punctul de vedere asupra acestei prime variante a ghidului.

Printre prevederile formulei de ghid dezbatute ieri se numara si interdictia ca retailerul sa scoata de la vanzare un produs fara o notificare prealabila, in care sa fie justificata aceasta masura.

De asemenea, delistarea unui furnizor care vinde peste 30% din cifra de afaceri printr-un retailer trebuie realizata etapizat, potrivit variantei initiale a ghidului.

Semnat pana pe 30 iunie

Varianta finala a ghidului de bune practici aprobata de Consiliul Concurentei va fi semnata atat de producatori, cat si de retaileri pana pe 30 iunie, potrivit lui Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). O alta propunere venita din partea producatorilor vizeaza reglementarea juridica a definitiei pretului de achizitie, precum si posibilitatea producatorilor de a vinde mai ieftin catre alte unitati comerciale.

Evenimentul Zilei