Salariile din sistemul bancar au devansat productivitatea, iar companiile din domeniu sunt nevoite sa apeleze la persoane fara experienta in domeniu din cauza crizei de personal, potrivit reprezentantilor din sectorul financiar.

In prezent, universitatile de profil nu produc suficient personal pentru sistemul bancar, iar institutiile de credit ajung sa angajeze forta de munca fara studii de specialitate.

Potrivit lui Sergiu Oprescu, presedinte executiv al Alpha Bank Romania, bancile au angajat in ultimii ani peste 20.000 de persoane, cele mai multe dintre acestea avand experienta in domeniu mai mica de un an.

“Media fluctuatiei de personal din sistemul bancar este in prezent de 25%, iar pentru a reduce plecarile masive, companiile din sistemul bancar ar trebui sa investeasca mai mult in programe de training pentru angajati”, a declarat Sergiu Oprescu.

In opinia lui Catalin Parvu, directorul general al Piraeus Bank, o alta problema cu care se confrunta institutiile bancare este plecarea salariatilor catre alte institutii concurente, chiar si dupa ce au beneficiat de cursuri de pregatire sustinute financiar de companie.

Directorul Piraeus Bank este de parere ca bancile ar trebui sa fie atente la modul cum isi fidelizeaza angajatii, precum si la felul in care mentin costurile la acelasi nivel, in linie cu veniturile pe care le realizeaza.

Business Standard