Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 6,5-7,8% in primul trimestru al acestui an, estimeaza analistii, cei mai multi mizand pe un avans de peste 7,4%, stimulat de incasari mai mari din impozite si de exporturi, in conditiile in care constructiile raman motorul dezvoltarii.

“Nu numai constructiile au avut o evolutie foarte buna. Impozitele nete pe produs au avansat cu aproximativ 80%, ca valoare nominala, in primele trei luni din 2008 fata de primul trimestru din 2007”, a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

El considera ca PIB-ul Romaniei ar fi putut creste chiar cu 8%, daca luna martie s-ar fi dovedit la fel de buna ca primele doua ale anului pentru industria prelucratoare. Altfel, Anghel estimeaza cresterea economica in intervalul ianuarie-martie la 7,5-7,8%.

“Industria prelucratoare, care a mers foarte bine in primele doua luni, a avut parte de o luna martie mai putin fasta, posibil si din cauza grevei de la Dacia”, a adaugat Anghel.

Integral in Business Standard