Datoria externa a explodat in ultimii trei ani, inregistrand o tiplare de la nivelul din decembrie 2004, pana la 61 de miliarde de euro in martie anul acesta. Plecand de la imprumuturi externe de putin peste un miliard de dolari in 1991, Romania a ajuns acum sa aiba o datorie externa cat jumatate din Produsul Intern Brut, informeaza Ziarul Financiar.

Conform datelor inscrise pe Portalul Instantelor de Judecata al MJ, pana la jumatatea anului 2008 au fost inregistrate 9.088 dosare de faliment, ceea ce reprezinta o crestere de 183% comparativ cu anul trecut. In acest context, cifra dosarelor de faliment care va fi consemnata in acest an se ridica, potrivit estimarilor, la 23.099, scrie Financiarul.

Romania ocupa locul doi in ceea ce priveste atractivitatea mediului de afaceri in Europa Centrala si de Est, devansand Ucraina si fiind depasita de Rusia, potrivit unui sondaj realizat in randul a 400 de grupuri internationale care opereaza 1.400 de companii in 19 state din regiune, transmite Romania Libera.

Pachetele salariale ale managerilor straini difera si in functie de tara lor de origine, chiar daca nu acesta este singurul criteriu, potrivit specialistilor in headhunting. Astfel, in cazul unei pozitii pentru care un manager roman castiga circa 80.000 de euro/an brut, un grec va solicita circa 100.000-120.000 de euro. La randul sau, un ungur va cere intre 90.000 si 110.000 de euro, italienii ar cere pe la 120.000-130.000, in timp ce britanicii vor trece de 180.000, ajungand chiar la 200.000 de euro/an. Pentru acelasi post, un german ar primi circa 150.000 de euro/an, scrie Business Standard.

Sandero Grand Tour, un posibil GT la Colibasi . Iata o prima imagine cu “un vis frumos” pentru orice fan Dacia. Este vorba de o versiune Grand Tour a Sandero, hatch-ul Dacia care va fi lansat oficial astazi si in Romania. Sursa fotografiei este un anume Slawomir Zur din Polonia. Chiar daca Sandero Grand Tour are mari sanse sa ramana doar un vis, asta nu i-a oprit pe jurnalistii de la worldcarfans sa o priveasca drept o varianta mai ieftina decat Golf-ul Break, scrie StiriAuto.ro.

Romania s-a clasat pe locul 26 din 27 de state ale Uniunii Europene privind costul fortei de munca pe ora, care s-a ridicat la 2,68 euro, in urma sa fiind numai Bulgaria, cu 1,65 euro, potrivit Evenimentului Zilei.

Numarul locuintelor finalizate in primele trei luni ale acestui an la nivelul intregii tari a fost de 10.901, cu 50,6% mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de catre Institutul National de Statistica, prezentate de Gandul

Dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale apeleaza la oferte speciale pentru a vinde locuintele din stoc. Facilitatile acordate pot imbraca diverse forme. Conform celor de la compania imobiliara Esop, in unele cazuri se poate vorbi despre conditii de plata speciale fata de oferta standard, mai ales in ceea ce priveste avansul. In alte cazuri se opteaza pentru includerea locului de parcare sau a boxei in pret, scrie Cotidianul.

Investitorii straini au plasat, in luna aprilie, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) peste 215,5 mil. lei (59,2 mil. euro), cu aproape 14,8 mil. lei mai mult fata de vanzarile nete, a anuntat Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), afirma Daily Business.

Dupa valul de scumpiri la carburanti care dureaza de la inceputul anului, Lukoil ieftineste de astazi preturile in cele 300 de benzinarii din Romania. Litrul de motorina scade cu 8 bani, iar cel de benzina cu 3 bani, decizia fiind motivata de „conjunctura cotatiilor internationale pentru produse petroliere, relateaza Evenimentul Zilei.

BT Securities, companie membra a grupului financiar Banca Transilvania, este primul intermediar din Romania, si al doilea din estul Europei, autorizat sa tranzactioneze direct pe Bursa de Valori din Viena, au declarat luni reprezentanti ai Bursei de Valori Bucuresti pentru Daily Business.

Magazinele de pe intreg teritoriul Chinei nu mai au voie sa ofere clientilor marfa in pungile subtiri de plastic, care ajung aruncate peste tot si sunt cvasi-indestructibile, necesitand zeci si chiar sute de ani pentru a se degrada. Supermarketurile sunty obligate sa foloseasca alt tip de pungi de plastic, textile sau din hartie, iar cele de plastic trebuie sa aiba o anumita grosime minima pentru a nu mai fi luate de vant, afirma revista Capital.

Dacia critica Programul Rabla. Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, considera ca modul in care Agentia Fondului de Mediu a calculat cota de participare la Programul "Rabla" este incorect, deoarece au intrat in competitie firme fara cota de piata, care au "licitat" pentru tot programul, scrie Romania Libera.