Romanii devin din ce in ce mai interesati de produsele straine. Datele privind importurile evidentiaza ca ne intereseaza masinile, bunurile manufacturate si alimentele produse de straini. In schimb, exportam produse prefabricate (mobila, textile, pielarie), precum si materii prime.

Deficitul comercial a crescut in primele patru luni, comparativ cu perioada similara din 2007, cu 14,36%, la 6,9 miliarde de euro. Diferenta se observa mai acut la calculul in moneda nationala. Potrivit INS, balanta comerciala este de 25,37 mld de lei, in urcare cu 24,64% fata de ianuarie-aprilie 2007.

Diferentele dintre importuri si exporturi nu mai mira pe nimeni, considera analistul economic Ilie Serbanescu. “Este o tendinta care se pastreaza de foarte mult timp. Diferenta este aproape dubla, iar acest fapt nu poate conduce decat la dezastru. Efectele se vor observa fie pe cursul valutar, fie pe curs si preturi. Situatia poate degenera pana cand ne vom trezi in incapacitate de plata. In fiecare deceniu ne-am confruntat cu aceasta problema si riscam sa patim la fel si acum”, ne-a declarat Serbanescu. Conform datelor, cele mai mari diferente se inregisteraza la alimente si materii prime.

Integral in Gardianul