Pretul petrolului ar putea atinge 200 de dolari pe baril in urmatoarele luni. Iata cum se vor schimba toate din aceasta cauza.

America traverseaza, incepand cu aceasta primavara, o epoca istorica: in vreme ce pretul mediu al galonului de benzina se apropie de 4 dolari, unele dintre obiceiurile care au facut faima de risipitori a americanilor incep sa dispara.

Locuitorii Statelor Unite conduc mai putin, folosesc mai mult mijloacele de transport in comun, cumpara mai putine masini mari consumatoare de benzina si fac, in general, mai putine cumparaturi – toate astea in vreme ce increderea lor in economie, pe vremuri de neclintit, scade.

Toate astea dovedesc ca, dintr-o data, americanii au inceput sa se comporte diferit: nu sunt chiar ca suedezii, dar nici nu mai sunt ca ei insisi, cei de odinioara. Iar asta e o transformare care ar putea schimba lumea. Si vor urma si alte schimbari. Pana acum, cele mai evidente modificari ale comportamentului de consum in SUA au avut drept element declansator socul preturilor.

Europenii, deja mai ecologici, sunt protejati de o moneda mai puternica, iar asiaticii sunt feriti de cresterea pretului petrolului prin subventii ce controleaza impactul asupra preturilor la combustibili direct de la pompa. Dar daca pretul petrolului continua sa creasca si acest baraj al subventiilor va ceda – asa cum probabil ca urmeaza sa se intample – revolutia energetica care schimba acum America se va raspandi.

Integral pe MoneyExpress.ro