Gradul dependentei Roma­niei fata de importul de gaze rusesti va creste pana la 50% in 8 ani de zile, fata de o treime cat este in prezent, datorita scaderii productiei proprii, a declarat ieri pentru Mediafax un oficial al Ministerului Economiei. Potrivit acestuia, tara noastra ar putea importa gaze direct de la gigantul energetic rusesc, Gazprom.

In prezent, gazele de la Gaz­prom ajung in Romania printr-un intermediar, firma Conef, care este controlata de un om de afaceri rus, Vitali Matsitski, cel care se afla si in spatele combinatului Alro de la Slatina. Conef va furniza Romaniei gaze rusesti pana in 2030, conform unui contract comercial.

Directorul general adjunct al Directiei de politici energetice din cadrul ministerului, Corneliu Condrea, spune ca eventualele importuri directe din Rusia nu vor elimina intermediarul din ecuatie si ca, de fapt, acestea vor viza doar cantitatile care depasesc volumele contractate deja de Conef. „Este prematur sa spunem ca importurile directe vor ieftini gazul“, a spus un alt oficial al ministerului.

Gandul